50+ Essentiële Internet Statistieken – Volg de Digitale Trends van 2023

Internet Statistics Artikel Cover

Internet statistieken bieden waardevolle inzichten in de digitale wereld in een tijd waarin technologie van grote invloed is op de manier waarop we als mensen met elkaar omgaan. Op hoog tempo verandert daarmee ook de manier waarop we onze kennis verzamelen. Voor de marketing sector is het belangrijker dan ooit om inzicht te krijgen in deze internet statistieken om ervoor te zorgen dat ze online goed vindbaar zijn en een groot bereik hebben.

In dit artikel nemen we je mee in de nieuwste trends binnen de digitale wereld en hoe je kunt zorgen dat je de juiste koers blijft varen.

Lees verder om de nieuwste internet statistieken te ontdekken.

Internet statistieken uitgelicht

  • Tijdens de eerste 6 maanden van 2023 is er wereldwijd ruim 2,5 biljoen (dat zijn 12 nullen!!) uur gespendeerd op Android apparaten.
  • ‘s Werelds meest gedownloade in Q2 van 2023 app was, voor het 12de kwartaal op rij, TikTok
  • Vergeleken met afgelopen jaar hebben internetgebruikers gemiddeld 20 minuten per dag minder schermtijd gehad in Q2 2022
  • In Q2 2023 was het aandeel van mobiele bestellingen bij webwinkels het hoogst in twee jaar tijd
  • In 2022 zijn er op wereldniveau 14.3 miljard IoT (Internet of Things) verbindingen gemeten. Dit is een stijging van +18% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Internet en connectiviteit: Inzicht in wereldwijde internetstatistieken  

Het digitale tijdperk vraagt om kennis over de kracht van het internet, de invloed die wereldwijde verbinding met zich meebrengt en inzicht in gebruikersdata. In het ‘Facts and Figures’ rapport dat wordt uitgebracht door de International Telecommunication Union (ITU) wordt een enorme hoeveelheid data inzichtelijk gemaakt.

In 2022 maakte ongeveer 5.3 miljard mensen gebruik van het internet. We praten dan over grofweg 66% van de wereldbevolking. 

Het aantal internetgebruikers is met 6% gegroeid sinds 2021. Een stijging van 5% ten opzichte van de groei die in het jaar daarvoor plaatsvond (2020-2021). Als gevolg van Covid-19 was de groei in 2019-2020 nog hoger, namelijk 11%.

Wellicht zorgwekkend is dat 2.7 miljard mensen wereldwijd offline blijven. Hieruit blijkt dat er nogsteeds vooruitgang moeten worden geboekt op het gebied van de invoering en toegankelijkheid van het internet.

Regionale verschillen in internetgebruik

Internetgebruik verschilt sterk per regio. Europa staat bovenaan wanneer we kijken naar het aantal mensen dat gebruik maakte van het internet in 2022 (89%)Waar Wordt Het Meeste Internet GebruiktOp nummer twee en drie staan niet geheel onverwachts CIS (The Commonwealth of Independent States; 84%)en de VS (the Americas; 83%)

De laagste ratio internetgebruikers werd gemeten in Afrika (40%), Zuid-Oost Azie (64%) en het Midden-Oosten (70%).

Stad vs Buitengebied: Internetstatistieken geografisch uitgelicht

In 2022 werd er in stedelijke gebieden twee keer zoveel gebruik gemaakt van het internet in vergelijking tot het buitengebied.

Wanneer we stedelijke ongeving vergelijken met de landelijke omgeving spreken de cijfers boekdelen , namelijk 82% (stedelijk) ten opzichte van 46% (landelijk).

Sinds 2020 is dit gat echter wel kleiner geworden. In 2019-2020 is er een groei geweest van 9 procentpunten in het internetgebruik in landelijke gebieden.

Generatieverschillen zichtbaar in Internetstatistieken 

Jongeren maken meer gebruik van het internet dan de rest van de bevolking. In 2022 maakte 75% van de jongeren tussen 15 en 24 gebruik van het internet. 

Generatiekloof internet

In vergelijking maakte slechts 65% van de rest van de bevolking gebruik van het internet.

De verschillen in internetgebruik tussen generaties wordt steeds kleiner. In 2020 was dit verschil nog een stuk groter tussen jongeren (71%) en de rest van de bevolking (57%).

In alle regio’s waren jongeren tussen 15 en 24 vaker verbonden met het internet dan de rest van de bevolking. 

In de Verenigde Staten was het verschil tussen jongeren (94%) en de rest van de bevolking (81%) ook aanzienlijk.

Wereldwijde groei in Internetsnelheid

De behoefte aan hoger internationaal dataverbruik blijft groeien. Het verbruik groeide 25% in 2021-2022. 

Afrika maakte een flinke groeispurt in internationaal dataverbruik met 37%, terwijl de Verenigde Staten een groei doormaakte van 26% per gebruiker.

Mobiel dataverbruik en applicaties: bekijk de statistieken

Om grip te krijgen op het wereldwijde internetgebruik moet er ook worden gekeken naar de hoeveelheid apparaten die in verschillende regio’s worden gebruikt. In de laatste jaren heeft het internetgebruik op mobiele apparaten een enorme groei doorgemaakt, evenals het gebruik van mobiele applicaties. Dit staat allemaal beschreven in het ITU rapport.

Bezit van mobiele apparaten – Internetstatistieken vanuit een regionaal perspectief

In 2022 was bijna driekwart van de wereldbevolking (73%) de trotse eigenaar van een mobiele telefoon. 

Wie hebben een mobiele telefoon

Dit percentage is niet hetzelfde voor elke regio. Europa gaat opnieuw aan de leiding met een ratio van 93%, in Nederland was dit zelfs 96%. Daarop volgend CIS (91%), de Verenigde Staten (88%) en het Midden-Oosten (81%).

De regio’s met de laagste percentages zijn Afrika (61%) en Zuid-oost Azie (67%). In deze regio’s zijn er dus relatief minder mensen in het bezit van een mobiele telefoon.

Mobiele data abonnementen 

Mobiele data abonnementen zijn bijna net zo populair als mobiele bel abonnementen. Waar het aantal data abonnementen blijft groeien is het aantal bel abonnementen al tijden gestagneerd.  

Per 100 inwoners hebben 87 inwoners een mobiel data abonnement. Voor mobiel bellen ligt het aantal abonnementen nog een stukje hoger. In 2022 stond de teller nog op 108.

Gemiddeld gezien schiet het aantal mobiele data abonnementen met 15% omhoog op jaarbasis. Voor mobiel bellen ligt dit percentage op 2% op jaarbasis.

Nederland zit op dit gebied fors boven het gemiddelde. Wij hebben namelijk 1,27 mobiele telefoon abonnementen per persoon en 1,22 mobiele internet abonnementen.

In 2022 had 95% van de wereldbevolking toegang tot mobiel internet. 

In ontwikkelingslanden wordt er vooral gebruik gemaakt van mobiel internet zoals 3G, 4G en soms zelfs 5G.

Het blijkt een grote uitdaging te zijn om de resterende 5% ook toegang te bieden tot het internet. Factoren die hier voornamelijk in meespelen zijn geografische uitdagingen, technologische beperkingen, economische factoren, de langzame groei van netwerkdekking en netwerktransitie.

Mobiel verbruik: Internetstatistieken uitgelicht

Voor het eerst is er wereldwijd meer dan 2,5 biljoen uur schermtijd gemeten op Android apparaten. 

In de eerste 6 maanden van 2023 is er een groei van 4% gemeten in het gebruik van mobiele telefoons in vergelijking tot de laatste 6 maanden van 2022. Dit werd gemeten door data.ai en voorspeld dat er meer dan 5 biljoen uur telefoongebruik zal worden gemeten in 2023.

De top 3 van landen waar het meeste schermtijd is gemeten op Android telefoons bevinden zich allemaal in Zuid-oost Azie. 

Dit is de top 3 volgens data.ai

  • India (bijna 600 miljard uur; +26% sinds de eerste helft van 2021)
  • China (ruim 500 miljard uur; +13%)
  • Indonesië (ongeveer 200 miljard uur; +16%)

Websitebezoekers: Mobiel vs. Computer

Bijna 57% van alle website bezoeken per juli 2023 zijn afkomstig van mobiele apparaten. 

Het aandeel dat computer leverden aan het aantal websitebezoeken is 43%. Deze informatie is afkomstig van Stat Counter.

App downloads en deelnametijd

TikTok was duidelijk de favoriete app voor twaalf aaneensluitende kwartalen.

App downloads en gebruikerstijd

Volgens Store Intelligence Data Digest, een platform van Sensor Tower, genereerde TikTok in Q2 van 2023 ruim 180 miljoen downloads wereldwijd. Instagram blijft ook populair met 170 miljoen downloads waar Facebook er 150 miljoen genereerde.

Verrassend genoeg staat CapCut, een app voor het editen van video’s, op de 4de plaats. Dit sluit aan bij de content creator cultuur van jongeren die we in de 70+ Social Media Statistieken Die Je In 2023 Moet Weten hebben besproken.

In totaal werd er op de top drie social media apps gemiddeld 55,2 uur per maand besteed.

Op TikTok werd gemiddeld de meeste tijd besteed, zo’n 23,5 uur per maand.

Facebook en Instagram stonden op de 2de en 3de plaats met respectievelijk 19,7 en 12 uur.

In Nederland maakte vooral BeReal en Viaplay een opkomst.

Videoland was de meest gedownloade app in de Nederlandse app store en Temu, een Chinese marktplaats, staat op dit moment op nummer een in de Nederlandse hitlijsten.

Online Activiteiten, interactie en internet trends

Met de toename in gebruik van mobiel internet en het gebruik van online applicaties, is het belangrijker dan ooit om te begrijpen wat de gedragspatronen zijn van gebruikers. Om specifieke voorkeuren van gebruikers in kaart te kunnen brengen zullen we hier onder bespreken welke online activiteiten populair zijn.

Verassend genoeg heeft de gemiddelde internetgebruiker het afgelopen jaar 20 minuten per dag minder gebruik gemaakt van het internet dan het voorgaande jaar. 

Het GWI Global Media Landscape rapport laat zien dat deze afname optelt tot een totaal van 6 uur en 43 minuten per dag in Q2 van 2022. Deze daling in online activiteiten is naar verwachting te verklaren door Covid-19.

Google blijft ‘s werelds meest bezochte website

Similar Web is een platform dat data heeft gepubliceerd over het aantal bezoekers per website. Google spande de kroon met een gemiddelde van 84,6 miljard bezoekers in juni 2023. Deze cijfers geven het totaal aantal bezoekers weer waar zowel mobiel als computer in zijn meegenomen. Op de tweede plek staat YouTube met 32,7 miljard en op de derde plek Facebook met 16,8 miljard.

Deze statistieken laten het topje van de ijsberg zien wanneer het gaat over nuttige informatie die je uit de datapatronen ben online gebruikers kunt halen. In het volgende deel van dit artikel belichten we de voordelen van andere internet statistieken op specifieke onderwerpen als e-commerce, digitale transacties, social media, online entertainment en gaming.

Digitale Commercie en Internetstatistieken

Waardevolle internetstatistieken duiken op uit de Sales Force Shopping Index waarvan we veel kunnen leren over digitale commercie.

In de tweede helft van 2023 is de totale omzet die gegenereerd werd door digitale commercie gelijk gebleven aan het jaar ervoor. 

Wereldwijde omzetcijfers zijn onveranderd gebleven in het afgelopen jaar.

Activiteit op het mobiele netwerk is gestegen met 8% in Q2 2023 ten opzicht van het voorgaande jaar. 

Activiteit op computers is daarentegen in Q2 van 2023 gedaald met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar.

In Q2 van 2023 werd het hoogste aantal online bestellingen bij webwinkels geregistreerd sinds Q2 van 2021. 

Het aandeel van bestellingen via de mobiele telefoon heeft 64% bereikt, wat een groei reflecteert van 3 procent punten ten opzichte van Q2 in 2022.

Het gemiddelde bedrag dat consumenten uit hebben gegeven per bezoek aan een webwinkel was €2,63 in Q2 van 2023. 

Ten opzichte van het voorgaande kwartaal was er een groei zichtbaar van €0,21 en een dalin van €0,08 ten opzichte van Q2 van 2022.

Amazon blijft meest bezochte e-commerce website 

Het platform Similar Web publiceerde dat Amazon 2.3 miljard bezoekers registreerde in juni 2023, waarbij zowel bezoekers op mobiele apparaten en computers zijn meegenomen. Op nummer twee staat eBay met 694,7 miljoen en als derde de Japanse Amazon met 559,9 miljoen.

Social Media en Online Communities

Facebook is verreweg het meest populaire social media kanaal met bij 3 miljard actieve gebruikers. 

Data Reportal publiceerde dat Facebook per januari 2023 bovenaan het lijstje met meest gebruikte social media kanalen staat. YouTube staat op de tweede plek met 2,5 miljard en Whatsapp en Instagram registreerden beide 2 miljard gebruikers.

In Nederland zijn er steeds meer activisiten actief op social media om aandacht te vragen over maatschappelijke problemen. Hiermee bereiken ze een nieuwe groep geïnteresseerde mensen

Social media heeft een enorme invloed op het succes van campagnes die voortkomen uit activisme, sociale bewustwording en het bij elkaar brengen van gelijkgestemden. Ook de politiek maakt gebruik van deze kanalen laat het Pew Research rapport uit 2023 zien.

  • 67% stemt in dat “social media belangrijk onderwerpen in het daglicht zet die anders onbesproken blijven”;
  • 67% gelooft dat “social media een stem geeft aan ondergewaardeerde groepen”;
  • 47% gelooft dat “social media het makkelijker maakt om leiders verantwoordelijk te stellen voor hun acties”.

De meningen zijn desalniettemin verdeeld. Veel mensen geloven dat social media kanalen juist averechts werken en niet bijdragen aan daadwerkelijke verandering:

  • 82% gelooft dat “social media de aandacht van mensen weghaalt bij onderwerpen die er echt toe doen”;
  • 76% bevestigen dat “social media mensen onterecht het gevoel geeft dat ze een verschil maken. terwijl dit zelden het geval is”.

Het belang van het delen van politieke voorkeuren zet een neerwaartse spiraal in.

In de periode van 2020 tot 2023 is het aandeel social mediagebruikers dat gelooft dat deze kanalen een positieve bijdrage leveren aan het adresseren van maatschappelijke vraagstukken sterk gedaald – namelijk van 44% naar 30%.

Deze daling is met name zichtbaar in het standpunt dat mensen hebben over het delen van politieke standpunten (40% in 2020 naar 27% in 2023) of het vinden van gelijkgestemden (45% in 202 tot 40% in 2023).

Voor aanvullende inzichten, lees ook 50+ statistieken over cybersecurity voor 2023.

Streamingsdiensten, Podcasts, Muziek en Online gaming – Sectorspecifieke inzichten

Dagelijks blijven de kijkcijfers voor streamingsdiensten in de Verenigde Staten stijgen. Een groei die sterk is ingezet in 2018.

GWI’s Global Media Landscape rapport laat zien dat er een flinke groei is in het aantal minuten dat er gemiddeld naar online TV of streamingsdiensten gekeken wordt, namelijk een groei van 33-minuten. Cijfers van de reguliere TV zenders blijven onveranderd.

Netflix blijft de winnaar en is wederom de meest populaire streamingsdienst in de Verenigde Staten.

65% van de amerikanen maken gebruik van Netflix. Andere streamingsdienten die mee doen in de top zijn YouTube (53%), Prime Video (43%), Hulu (40%) en Diney+ (38%). Deze informatie is afkomstig van het GWI Q2 2022 rapport.

In de muzieksector blijft grootmacht Spotify aan de leiding als meest populaire muziekplatform in de Verenigde Staten. 

Volgend GWI maakt 36% van de Amerikaanse bevolking gebruik van Spotify. YouTube Music doet het ook goed met 21% en op de derde plek volgt Pandora met 19%.

Voor Podcasts gaat YouTube aan de leiding in de Verenigde Staten. 

49% van alle podcastluisteraars maakt gebruik van YouTube in Q3 2022. Spotify is volgens GWI met 43% tweede keuze als het om podcasts gaat.

De markt voor online games draait een stabiele omzet in de periode van 2021-2022. 

Het platform Statista’s Market Insight deelt dat de sector een in 2022 een omzet heeft gedraaid van €22,62 miljard. Erg vergelijkbaar met de omzet in 2021 die €22,64 miljard bedroeg.

Desalniettemin is in 2022 is het aantal spelers gedaald in de online gaming sector. 

In 2021 telde de sector 1.10 miljard gebruikers, waar er een jaar later slechts 1.07 miljard werden geregistreerd.

De e-sports sector groeide in waarde.

Waar de e-sports sector in 2021 een marktwaarde genoot van 1.2 miljard is de waarde een jaar later gestegen naar 1.4 miljard.

De Verenigde Staten groeien in de e-sports industrie. 

Statista publiceert cijfers over de omzet van de Verenigde Staten en in 2023 telt dit op tot €301.0 miljoen. Ze staan echter nog op de tweede plek. China draaide een omzet van €422,9 en is daarmee de grootste.

Online onderwijs trends

Instructure is wereldwijd het meest bezochte online onderwijsplatform. 

Volgens de publicatie van Similar Web registreerde Instructure 217,1 miljoen bezoekers in juni 2023. Op de tweede plek volgt Scribd met 126 miljoen bezoekers en op de derde plek Udemy met 106,1 miljoen.

Gebruiksgemak blijkt een doorslaggevende factor wanneer mensen besluiten om zich bij een onderwijsplatform in te schrijven.

Volgens het Online Education Trends Report van BestColleges vind ruim een derde van de studenten gebruikersgemak doorslaggevend.

Driekwart van de studenten vindt online onderwijs beter of minstens net zo goed als fysiek onderwijs. 

Het rapport van BestColleges deelt dat 75% van de studenten achter deze stelling staan. Dit is 5 procent punten hoger dan het jaar ervoor in 2022.

Terwijl er in 2022 nog 7% van de studen aangaf onzeker te zijn over het volgen van online onderwijs is dat duidelijk gedaald naar 4% in 2023.

Verreweg de meerderheid van de studenten zou online onderwijs aanbevelen aan anderen. 

Uit het rapport van The BestColleges blijkt dat een indrukwekkende 98% van de huidige online studenten anderen aan zouden raden om online onderwijs te volgen. Van de groep afgestudeerde studenten zou 96% online onderwijs aanraden. Ook studenten die hun studie deels fysiek en deels online hebben gevolgd geven ook grotendeels aan dat ze deze werkvorm aan anderen aan zouden raden (94%).

Impact van internet op het dagelijks leven en de werkvloer. 

IoT (Internet of Things) heeft een verandering in gang gezet die grote invloed heeft op de manier waarop we kennis delen en steeds meer verwikkeld raken in een netwerk van verbinding. Dit heeft grote invloed op het dagelijks leven en de manier waarop we werken. Terwijl we midden in het digitale tijdperk zitten blijft het internet onze toekomst op hoog tempo veranderen.

IoT op de werkvloer

IoT technologie is momenteel derde op de ranglijst van technologische ontwikkelingen die zijn geïmplementeerd in Amerikaanse en Europese organisaties in 2023 

Een recent rapport van Spiceworks Ziff Davis meldt dat ruim de helft van deze organisaties (57%) IoT al hebben geïntegreerd in hun systemen, of van plan zijn dit te doen. Hiermee scoort IoT hoger dan grote trends als 5G, VDI en edge computing.

Organisaties besteden een recordbedrag van €199,50 aan IoT in 2022. 

IoT Analytics voorspelt een flinke groei en verwacht in 2027 een waarde te bereiken van €458,85 miljard. Dit zou een indrukwekkende groei zijn van 140% ten opzichte van 2022.

Terwijl IoT apparaten zicht razendsnel op de markt verspreiden wordt een periode van verandering en innovatie voorspeld waarin nieuwe kansen ontstaan op het gebied van efficiëntie, productiviteit en het maken van beslissingen.

De opkomst van ‘slim wonen’ 

De omzet voor deze sector was in 2022 €111,72 miljard. 

Volgens Statista’s Digital arket Outlook kan er verdere groei worden verwacht, met een verwachte omzet €211,7 miljard zou dat een groei van 90% betekenen ten opzichten van 2022.

De meeste respondenten vanuit de Verenigde Staten (77%) geven aan in het bezit te zijn van entertainment apparaten zoals Bluetooth speakers, Smart TV’s en streaming devices.

Statista’s Consumer Insights Global survey maakt vanaf maart 2023  onderscheid in de volgende ‘smart home’ categorieën.

  • Veiligheid en beveiliging – 34%
  • Verlichting & elektriciteit – 33%
  • Slimme apparaten – 29%
  • Energie management –  27%
  • Slimme speakers met geïntegreerde virtuele assistent – 26%
  • 16% gaf aan geen slimme apparaten in het bezit te hebben

De toekomst van IoT

In 2022 zal IoT naar verwachting de 14,3 miljard bereiken. Dit zou een groei van 18% betekenen. 

IoT Analytics voorspellen dat er in 2027 een totaal van minimaal 29 miljard verbindingen zullen zijn. Dit geldt voor particulieren en bedrijven samen.

Voordelen en blokkades voor de toekomst

De voordelen van IoT zijn enorm, maar er liggen ook gevaren op de loer waar rekening mee moet worden gehouden. Terwijl mensen steeds meer afhankelijk worden van hun slimme apparaten, hebben onderwerpen als privacy en veiligheid steeds meer prioriteit. Het is belangrijk dat er sterke maatregelen worden genomen om de bescherming van persoonlijke gegevens te waarborgen. Zowel bedrijven als consumenten moeten deze risico’s niet onderschatten.

Cybersecurity en Privacy

Online beveiliging wordt steeds belangrijker in een wereld waar digitale systemen de norm zijn.

Minder dan 1 op de 5 organisaties geeft aan cybersecurity te integreren in hun ESG strategie (Environment, Social & Governance). 

Het KPMG Cyber Trust Insights rapport stelt dat de personen die binnen een organisatie verantwoordelijk zijn voor ESG, direct zouden moeten samenwerken met de personen die verantwoordelijk zijn voor cybersecurity en data privacy. Wanneer bedrijven hun ESG serieus nemen zullen ze op de lange termijn het vertrouwen van de consument winnen.

Wereldwijd liggen de gemiddelde kosten voor een datalek 15% hoger dan 3 jaar geleden. 

Een datalek kost in 2023 ongeveer €4,22 miljoen volgend IBM’s Cost of a Data Breach rapport.

Terwijl het internet en IoT zich blijft uitbreiden, worden privacy en beveiliging steeds belangrijker, zodat gebruikers het vertrouwen hebben dat het veilig is om deze technologieën te gebruiken.

De balans tussen data en het milieu

Terwijl de samenleving steeds meer afhankelijk wordt van het internet, wordt het ook steeds belangrijker om inzicht te krijgen op de impact die het internet heeft op het milieu. Energieverbruik van datacentrums, de kern waar het internet op draait, is erg hoog. In dit deel van het artikel zullen we dieper ingaan op het energieverbruik van datacentrums.

Wereldwijd netwerk 

De datacentrums waar het internet op draait hebben in 2022 260-360 TWh (Terrawatt/uur) verbruikt.

Om een beeld te geven is dit 1-1,5% van het wereldwijde energieverbruik. IEA (The International Energy Agency) meldt dat dit in 2015 nog 220 TWh was.

Datacentrums groeien 340% in de periode van 2015-2-22. 

Terwijl de werklast van datacentrums in 2015 nog 180 miljoen was, is dat gegroeid naar 800 miljoen in 2022.

Datacentrums die bekend staan om hun hoge energieverbruik en daarmee nadelige impact op het milieu, hebben echter wel een verbetering laten zien in ‘power usage effectiveness’ (PUE). 

De PUE ratio van datacentrums was in 2007 2.50 en is in 2023 vastgesteld op 1.55. Dit laat een daling zien en bewijst dat er stappen worden gezet om datacentrums efficiënter te laten draaien.

Lees meer over het internet in ons eerdere artikel.

Conclusie

De digitale wereld maakt indrukwekkende veranderingen door. Terwijl er op wereldwijd niveau continue groei zichtbaar is in het aantal internetgebruikers veroverd IoT technologie ook het speelveld. Mobiel internet en online apps groeien in populariteit waardoor de manier waarop we in het dagelijks leven en op de werkvloer met elkaar omgaan drastisch veranderd.

Terwijl mensen steeds afhankelijker worden van het internet brengt dit ook blokkades met zich mee. Onderwerpen als cybersecurity en privacy verdienen de grootste prioriteit. Daarnaast heeft het internet een negatieve impact op het milieu.

Voor de toekomst is het cruciaal om op de hoogte te blijven van alle technologische ontwikkelingen in de digitale wereld, zodat we de uitdagingen die dit met zich meebrengt op tijd kunnen bestrijden.

Bronnen

 

Gerelateerde Begrippen

Joren Verdoes

Joren Verdoes is een ervaren schrijver en analist op het gebied van beleggen, crypto valuta en verwante technologie en software. Hij heeft een achtergrond in Financiële Economie en heeft tijdens zijn werk bij een financieel adviesbureau waardevolle ervaring opgedaan in marktanalyse en beleggingsadvies. Joren is gespecialiseerd in het vertalen van complexe concepten naar begrijpelijke taal, waardoor hij in staat is om zijn lezers diepgaand inzicht te bieden. Joren is online actief als schrijver, waarbij hij voor websites zoals Techopedia, Newsbit, Crypto Benelux en Crypto-Insiders artikelen en analyses publiceert over de eerder genoemde onderwerpen. Zijn heldere schrijfstijl en vermogen om technische…