Exclusief: “Geloof me, het gebruik van Blockchain neemt toe”, stelt Anndy Lian

De toekomst van blockchain

Om een duidelijker beeld te krijgen van de evolutie van blockchain in de komende tien jaar, evenals de kansen en bedreigingen die de technologie zal creëren, gingen we om de tafel zitten met Anndy Lian, een intergouvernementele blockchainexpert en auteur van het boek Blockchain Revolution 2030.

Regelgeving en beleidsvorming

Vraag: Gelooft u in de noodzaak van uniforme internationale wet- en regelgeving met betrekking tot blockchaintechnologieën om de veiligheid met betrekking tot transacties en gegevensbeheer te vergroten?

Antwoord: Dat is een zeer complexe en controversiële vraag. Blockchaintechnologie is een wereldwijd en gedecentraliseerd fenomeen dat de traditionele opvattingen over soevereiniteit, jurisdictie en regelgeving uitdaagt. Verschillende landen hebben verschillende benaderingen en houdingen ten opzichte van blockchain en zijn toepassingen, vooral cryptocurrencies. Sommige zijn meer ondersteunend en proactief, terwijl andere meer beperkend en reactief zijn. Er is geen wereldwijde consensus of coördinatie over hoe blockchaintechnologieën moeten worden gereguleerd, wat leidt tot onzekerheid en inconsistentie voor gebruikers, ontwikkelaars en regelgevers.

“Blockchaintechnologie is een wereldwijd en gedecentraliseerd fenomeen dat de traditionele opvattingen over soevereiniteit, jurisdictie en regulering op de proef stelt.”

Aan de ene kant beweren sommigen dat uniforme internationale wet- en regelgeving noodzakelijk is om de veiligheid en het vertrouwen in blockchaintransacties en gegevensbeheer te vergroten. Ze beweren dat geharmoniseerde normen en regels fraude, witwassen, belastingontduiking, cyberaanvallen en ander illegaal gebruik van blockchaintechnologieën zouden voorkomen. Ze kunnen ook suggereren dat een wereldwijd regelgevend kader innovatie, samenwerking en interoperabiliteit tussen blockchain belanghebbenden zou bevorderen en een gelijk speelveld zou creëren voor eerlijke concurrentie.

Aan de andere kant zullen sommigen beweren dat uniforme internationale wet- en regelgeving niet haalbaar of wenselijk is voor blockchaintechnologieën. Zij kunnen aanvoeren dat blockchain van nature bestand is tegen gecentraliseerde controle en interventie en dat het opleggen van uniforme regelgeving de diversiteit, creativiteit en het potentieel ervan zou verstikken. Ze zouden er ook op kunnen wijzen dat verschillende landen verschillende rechtssystemen, culturen en waarden hebben en dat het opleggen van een one-size-fits-all benadering hun soevereiniteit en autonomie zou schenden.

Daarom denk ik dat er geen eenvoudig of definitief antwoord op deze vraag is. Mijn voorkeur is nee.

Hoe dan ook, het hangt af van iemands perspectief, belangen en waarden. Ik denk dat er voor- en nadelen zijn aan beide kanten van het argument en dat het vinden van een balans tussen regulering en innovatie een moeilijke maar belangrijke uitdaging is voor de toekomst van blockchaintechnologieën.

Vraag: Zullen regelgevende standaarden en governance de gedecentraliseerde aard van blockchain ondermijnen of zorgen voor bescherming van consumentengegevens en fraudepreventie?

Antwoord: Ook dat is een interessante vraag. Ik denk dat het afhangt van het type en de mate van regulering en governance die worden toegepast op blockchaintechnologieën. Enige regulering en governance kan nodig en nuttig zijn om de bescherming van consumentengegevens en fraudepreventie te waarborgen, maar ook om vertrouwen, transparantie en verantwoordingsplicht in blockchain-transacties en gegevensbeheer te bevorderen.

“Er is een afweging tussen regulering en decentralisatie, en het vinden van die optimale balans is niet eenvoudig.”

Overmatige of ongeschikte regulering en governance kunnen echter de gedecentraliseerde aard van blockchain ondermijnen en de voordelen ervan, zoals efficiëntie, veiligheid en innovatie, in gevaar brengen.

Daarom denk ik dat er een afweging is tussen regulering en decentralisatie en dat het vinden van de optimale balans niet eenvoudig is. Het kan variëren afhankelijk van de specifieke use case, context en stakeholder van blockchaintechnologieën. Sommige blockchaintoepassingen kunnen bijvoorbeeld meer regulering en governance vereisen dan andere, afhankelijk van het risiconiveau, de complexiteit en de impact die ze met zich meebrengen. Evenzo kunnen sommige gebruikers van blockchain de voorkeur geven aan meer of minder regulering en governance dan anderen, afhankelijk van hun voorkeuren, verwachtingen en waarden.

Ik denk dat het de uitdaging is om regelgeving en governance te ontwerpen en te implementeren die flexibel en aanpasbaar zijn en inspelen op de veranderende behoeften en eisen van blockchaintechnologieën en hun gebruikers. Dit vereist een gezamenlijke en participatieve aanpak waarbij alle relevante actoren betrokken zijn, zoals overheden, regelgevers, ontwikkelaars, gebruikers, onderzoekers en maatschappelijke organisaties. Dit vereist ook een continu leer- en verbeteringsproces dat de effecten en resultaten van regelgeving en bestuur op blockchaintechnologieën en hun gebruikers monitort en evalueert.

Technologisch en zakelijk perspectief

Vraag: Wat zijn de meest cruciale use cases van blockchaintechnologie voor het komende decennium?

Antwoord: Geldtransfers en grensoverschrijdende betalingen. Blockchaintechnologie kan snellere, goedkopere en veiligere grensoverschrijdende geldtransacties mogelijk maken zonder tussenpersonen of kosten. Blockchaintechnologie kan ook de creatie en adoptie van cryptocurrencies, stablecoins en CBDC’s ondersteunen, die alternatieve of aanvullende vormen van geld kunnen bieden voor traditionele fiatvaluta’s.

Gegevensbeheer en het creëren van digitale identiteiten. Blockchaintechnologie kan een manier zijn om gegevens op te slaan, te delen en te verifiëren op een gedecentraliseerde en onveranderlijke manier zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde autoriteiten of tussenpersonen. Blockchaintechnologie kan ook de creatie en het beheer van digitale identiteiten mogelijk maken, wat gebruikers meer controle, privacy en veiligheid kan geven over hun persoonlijke gegevens en online activiteiten.

Digitalisering van medische geschiedenis en beveiliging van persoonlijke identificatie. Blockchaintechnologie kan helpen bij het digitaliseren en beveiligen van medische dossiers, wat de kwaliteit en toegankelijkheid van gezondheidszorgdiensten kan verbeteren en de privacy en vertrouwelijkheid van patiënten kan beschermen. Blockchaintechnologie kan ook helpen bij het verifiëren en authenticeren van persoonlijke identificatiedocumenten, zoals paspoorten, rijbewijzen of geboortecertificaten, wat fraude, identiteitsdiefstal en mensenhandel kan verminderen.

Top 3 Blockchain toepassingen

Vraag: Zullen smart contracts in hoge mate worden gebruikt voor vertrouwensloze financiële transacties en worden uitgebreid naar aandelen, obligaties, futures, leningen, hypotheken, eigendomsrechten, intellectueel eigendom en andere contracten?

Antwoord: Ja, smart contracts zullen in hoge mate worden gebruikt voor deze doeleinden omdat ze meer efficiëntie, veiligheid, transparantie en innovatie bieden. Ze kunnen beweren dat smart contracts complexe en repetitieve processen kunnen automatiseren en stroomlijnen, transactiekosten en -risico’s kunnen verminderen, vertrouwen en naleving kunnen verbeteren en nieuwe bedrijfsmodellen en kansen mogelijk kunnen maken. Ze kunnen ook suggereren dat smart contracts gebruikers meer controle, keuze en inspraak kunnen geven in hun financiële activiteiten.

Vraag: Welke kansen biedt de convergentie van kunstmatige intelligentie en blockchain?

Antwoord: De convergentie van kunstmatige intelligentie (AI) en blockchain zal veel mogelijkheden bieden voor het creëren van nieuwe producten, diensten en oplossingen waar verschillende domeinen en industrieën van kunnen profiteren.

Een van die kansen is het creëren van Web4, een term die verwijst naar een intelligent en gedecentraliseerd web-ecosysteem dat gebruik maakt van AI- en blockchaintechnologieën.

Web4 heeft als doel om een aantal beperkingen en uitdagingen van het huidige web te overwinnen, zoals centralisatie, privacy, veiligheid, schaalbaarheid en interoperabiliteit. Het kan meer gebruikersgerichte, democratische en collaboratieve webapplicaties mogelijk maken die gebruikers meer controle, keuze en participatie geven in hun online activiteiten.

Economische impact

Vraag: Zullen op blockchain gebaseerde financiële systemen uiteindelijk de traditionele financiële tussenpersonen vervangen?

Antwoord: Op blockchain gebaseerde financiële systemen zijn een relatief nieuw en opkomend fenomeen dat alternatieve of aanvullende oplossingen wil bieden voor traditionele financiële tussenpersonen, zoals banken, makelaars en beurzen. Op blockchain gebaseerde financiële systemen maken gebruik van de kenmerken van blockchaintechnologie, zoals decentralisatie, transparantie, onveranderlijkheid en programmeerbaarheid, om verschillende financiële diensten aan te bieden, zoals betalingen, leningen, handel, investeringen en verzekeringen.

Enkele voorbeelden van op blockchain gebaseerde financiële systemen zijn cryptocurrencies, Decentralized Exchanges (DEX’s), Decentralized Finance (DeFi) en CBDC’s (Central Bank Digital Currencies).

“[Er is een opvatting dat] op blockchain gebaseerde financiële systemen traditionele financiële tussenpersonen niet zullen vervangen, maar eerder naast hen zullen bestaan of ermee zullen integreren.”

Sommigen beweren dat blockchain-gebaseerde financiële systemen uiteindelijk traditionele financiële tussenpersonen zullen vervangen omdat ze meer efficiëntie, veiligheid, toegankelijkheid en innovatie bieden. Ze beweren dat op blockchain gebaseerde financiële systemen de noodzaak kunnen wegnemen van tussenpersonen die vergoedingen vragen, beperkingen opleggen, knelpunten creëren en risico’s introduceren. Ze kunnen ook suggereren dat op blockchain gebaseerde financiële systemen gebruikers meer controle, keuze en participatie kunnen geven in hun financiële activiteiten.

Anderen zullen echter beweren dat op blockchain gebaseerde financiële systemen de traditionele financiële tussenpersonen niet zullen vervangen, maar eerder naast hen zullen bestaan of ermee zullen integreren. Zij kunnen beweren dat blockchain-gebaseerde financiële systemen nog steeds te maken hebben met veel uitdagingen en beperkingen, zoals schaalbaarheid, bruikbaarheid, regelgeving en adoptie. Daarnaast kunnen ze erop wijzen dat traditionele financiële tussenpersonen nog steeds waardevolle functies en diensten bieden, zoals vertrouwen, stabiliteit, naleving en expertise.

Vraag: Zullen traditionele financiële dienstverleners hun bedrijfsmodel veranderen en blockchaintechnologieën omarmen?

Antwoord: Ja, traditionele financiële dienstverleners zullen hun bedrijfsmodel veranderen en blockchaintechnologieën omarmen omdat ze de waarde en het potentieel van blockchaintechnologieën erkennen voor het verbeteren van hun diensten, processen en producten.

Ze kunnen beweren dat traditionele financiële dienstverleners blockchaintechnologieën zullen gebruiken om hun klantervaring te verbeteren, operationele kosten te verlagen, te voldoen aan wettelijke vereisten en een concurrentievoordeel te behalen. Ze zouden ook kunnen suggereren dat traditionele financiële dienstverleners zullen samenwerken met blockchain-startups, -platforms en -netwerken om hun expertise, middelen en netwerken te benutten.

Vraag: Zullen bedrijven die hun assets tokeniseren een concurrentievoordeel krijgen?

Antwoord: Ik denk dat bedrijven die hun assets tokeniseren een concurrentievoordeel zullen krijgen omdat ze aantrekkelijkere en innovatievere producten en diensten kunnen aanbieden aan hun klanten, partners en investeerders.

Ze kunnen beweren dat tokenisering van assets bedrijven in staat zal stellen om nieuwe inkomstenstromen te creëren, operationele kosten te verlagen, de klantervaring en -loyaliteit te verbeteren en toegang te krijgen tot nieuwe markten en investeerders. Ze zouden ook kunnen suggereren dat de tokenisering van assets bedrijven een voorsprong zal geven op hun concurrenten, die nog steeds traditionele methoden van activabeheer en -overdracht gebruiken.

Anndy Lian

Sociaal-culturele impact

Vraag: Zal blockchaintechnologie uiteindelijk wijdverspreid worden? Zullen mensen het potentieel ervan gaan gebruiken en benutten, zelfs zonder volledig te begrijpen hoe de onderliggende technologie werkt?

Antwoord: Het lijkt erop dat blockchaintechnologie aan kracht en erkenning wint onder bedrijfsleiders, maar het moet nog steeds een aantal obstakels en onzekerheden overwinnen voordat het massaal kan worden toegepast.

Uitdagingen en risico’s zoals onzekerheid op het gebied van regelgeving, gebrek aan standaardisatie, schaalbaarheidsproblemen, interoperabiliteitsproblemen en culturele weerstand kunnen de grootschalige toepassing van blockchaintechnologie in de nabije toekomst belemmeren.

Volgens een onderzoek van Deloitte beschouwt bijna 80% van de leidinggevenden wereldwijd blockchain als “zeer belangrijk”, en meer dan 60% van de leidinggevenden gelooft dat kwesties over regelgevingen een barrière vormen voor de adoptie van blockchain. Uit een ander onderzoek van SpendMeNot blijkt dat 81% van de 100 grootste publieke bedrijven aangeeft blockchaintechnologie te gebruiken, en 30% van de leidinggevenden gelooft dat China in 2023 een leider op het gebied van blockchain zal zijn.

Wat betreft de vraag of mensen het potentieel ervan zullen gaan gebruiken en benutten zonder volledig te begrijpen hoe het werkt, denk ik dat dat afhangt van hoe gebruiksvriendelijk en toegankelijk de blockchaintoepassingen zijn. Sommige mensen hoeven misschien niet de technische details te kennen van hoe blockchain werkt, zolang ze maar kunnen vertrouwen op en profiteren van de functies ervan. Anderen willen misschien meer weten over de onderliggende technologie en hoe die hen in staat kan stellen om waarde en innovatie te creëren.

Geloof me. Aan al deze dingen wordt op dit moment gewerkt. Je ziet het misschien niet, maar het gebruik van [blockchain] neemt toe.

Vraag: We gebruiken allemaal internet en e-mail, maar denken er nooit over na hoe het werkt. Zal dat uiteindelijk ook het geval zijn met blockchain, of is er een goede opleiding en begrip van de onderliggende technologie nodig?

Antwoord: Blockchain zal worden gebruikt en geïmplementeerd zonder dat je daarvan op de hoogte wordt gesteld. Hier wordt al aan gewerkt. Sommige financiële instellingen en banken gebruiken blockchaintechnologie om de back-endfuncties die hun klanten initiëren, vrij te maken. Ze hoeven niet iedereen te vertellen over hun adoptie.

Ik denk dat blockchainonderwijs belangrijk is voor zowel gebruikers als ontwikkelaars van blockchaintoepassingen. Gebruikers moeten worden geïnformeerd en in staat worden gesteld om blockchain effectief en verantwoord te gebruiken, terwijl ontwikkelaars vaardig en innovatief moeten zijn om blockchainoplossingen te creëren die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van gebruikers.

Bedreigingen en obstakels

Vraag: Wat zijn de belangrijkste tegenslagen die de ontwikkeling en verdere toepassing van blockchaintechnologieën vertragen?

Antwoord: Schaalbaarheid. Blockchainnetwerken kunnen traag en inefficiënt zijn vanwege de hoge rekenvereisten die nodig zijn om transacties te valideren. Naarmate het aantal gebruikers, transacties en toepassingen toeneemt, komt het vermogen van blockchainnetwerken om deze tijdig te verwerken en valideren onder druk te staan. Dit maakt blockchainnetwerken moeilijk te gebruiken in toepassingen die snelle transactieverwerkingssnelheden vereisen.

Regelgeving. Blockchaintechnologie is onderhevig aan rechtsonzekerheid en complexiteit van de regelgeving, wat belemmeringen of conflicten kan creëren voor de toepassing en handhaving ervan. Verschillende landen hebben verschillende benaderingen en houdingen ten opzichte van blockchaintechnologie en de toepassingen ervan, met name cryptocurrencies. Sommige zijn meer ondersteunend en proactief, terwijl andere meer beperkend en reactief zijn. Er is geen wereldwijde consensus of coördinatie over hoe blockchaintechnologie moet worden gereguleerd, wat onzekerheid en inconsistentie creëert voor gebruikers, ontwikkelaars en regelgevers.

Acceptatie. Blockchaintechnologie is nog steeds relatief nieuw en onbekend voor veel mensen, die misschien de voordelen ervan niet begrijpen of de functies ervan niet vertrouwen. Blockchaintechnologie daagt ook de traditionele noties van autoriteit, bemiddeling en controle uit, wat bij sommige belanghebbenden weerstand of scepsis kan oproepen. Blockchaintechnologie vereist een culturele verschuiving en een mentaliteitsverandering voor de adoptie en acceptatie ervan.

Vraag: Duurzaamheid is ook een groeiende zorg. Kan blockchain de duurzaamheid van het milieu verbeteren?

Antwoord: Blockchaintechnologie kan effectievere en beter controleerbare initiatieven voor klimaatactie mogelijk maken, zoals carbon markten, klimaat finance of klimaat governance. Blockchaintechnologie kan ook de creatie en uitwisseling van digitale tokens mogelijk maken die milieuwaarden of assets vertegenwoordigen, zoals koolstofkredieten, groene obligaties of natuurlijk kapitaal.

“Begin met de basis”

Vraag: Anndy, wat is jouw persoonlijke advies aan degenen die zich nog niet hebben verdiept in de wereld van cryptocurrencies en blockchaintechnologieën? Wat is het startpunt?

Antwoord: Begin met de basis. Voordat je in de technische details of de laatste trends duikt, is het belangrijk om de fundamentele concepten en principes van cryptocurrencies en blockchaintechnologieën te begrijpen.

Je kunt beginnen met te leren wat cryptocurrencies zijn, hoe ze werken en waarom ze belangrijk zijn. Je kunt ook leren wat blockchaintechnologie is, hoe het werkt en waarom het revolutionair is.

Er zijn veel online cursussen en bronnen beschikbaar voor het leren over blockchaintechnologie, evenals initiatieven die blockchaininnovatie in het onderwijs ondersteunen. Ik denk dat dit waardevolle mogelijkheden zijn voor iedereen die meer wil leren over blockchain en de potentiële impact ervan.

Je kunt Anndy volgen voor de laatste updates over de sector op LinkedIn en Twitter.

Gerelateerde Begrippen

Alexandra Pankratyeva

Alexandra is een toegewijde schrijver en webredacteur met meer dan 10 jaar ervaring in het creëren van technische en financiële content. Tegenwoordig is Alexandra Content Team Lead bij het internationale softwareontwikkelingsbedrijf Itransition, waar ze haar expertise in AI, RPA, cloud computing, data-analyse, cyberbeveiliging en IoT inzet. Alex werkte zes jaar bij Capital.com, waar ze de wereldwijde financiële markten versloeg, waaronder cryptocurrencies, aandelen, indices, grondstoffen en FX-paren, en educatieve en marketingcontent leverde voor potentiële beleggers en handelaren.